MÁME DOMA MRŇOUSKY – VÍTE, CO TO JE?

„Jééé, mamííí, co to je?“ ptá se moje čtyřletá dcera s rozzářenýma očima. Podotýkám, že kovářova kobyla chodí bosa, a tak jako nejmladší ze tří dětí se k této hračce zatím nedostala.

„No, přece maňásci?!“ odpovídám vcelku zahanbeně.

„Cože, MRŇOUSCI?!“ …a v tom okamžiku vím, že u nás doma už jim jinak neřekneme, protože tento název je naprosto skvělý!

VJM_0890

…ale co VÁM CHCEME SDĚLIT?!!

Víte, že maňásek je vlastně loutka? Navlečená na ruku – prsty, ovládaná zespodu, většinou z hebkého a příjemného materiálu. První zmínky o tomto typu loutek se objevují už v 16.století!

Úplně nejzákladnějším typem loutek jsou naše ruce. Kdysi ve světle svíček či lucerniček, dnes si pomůžeme lampičkou….ale stále je to stejně magické, pomocí světla a stínů vytváříme roztodivné tvary, většinou zvířátka, která pak hrají hlavní roli při vyprávění příběhů….

 

V předškolním věku děti prožívají velmi důležité období plné psychických i biologických změn. Toto období nápodoby, zvídavosti a hravosti podporuje dětskou představivost, maňásek může být dítěti kamarádem i posluchačem.

  • Je to zázračná bytost, která ožije, když dítko potřebuje, rozvíjí jejich fantazii a podporuje kognitivní vývoj.
  • Děti jsou součástí děje, zúčastňují se rozhovorů, vnímají dobro a zlo, vytváří své vlastní příběhy nebo přehrávají ty oblíbené, dobře známé pohádky.
  • Rozvíjí slovní zásobu, hrají si s intonací svého hlasu.
  • Zároveň procvičují jemnou motoriku při pohybech rukou a prstů.

Hra je nejpřirozenější součástí dítěte v předškolním věku, je to nejdůležitější činnost v jejich životě, do hry dítě mnohdy vnáší své touhy a přání, své úzkosti či obavy. Maňásek může být také oblíbeným společníkem při usínání, protože heboučké tělíčko přímo vybízí k mazlení.

Pár tipů na hru:

  • Nechte dítě svého „mrňouska“ pojmenovat a seznámit se.
  • Volná hra: jen tak si povídejte, bavte se, ponechte své fantazii volnou uzdu a zavzpomínejte na svá dětská léta
  • Vzdělávací hra: využijte téma, které se děti učí ve školce, poznávejte zvířátka, části lidského těla
  • Jazykové dovednosti: využijte maňásky jako prostředníky pro cizí jazyk, někdy se děti stydí mluvit cizím jazykem, ale pomocí těchto prostředníků se svého studu mohou zbavit
  • Paměťový trénink: zahrajte si s dětmi nebo je nechte zahrát jejich oblíbenou pohádku